Domowa lemoniada może być świetnym sposobem na ochłodzenie się podczas sezonu wakacyjnego. Potrzebujesz tylko 4 składników, aby wykonać podstawowy przepis. Nawet jeśli goście już czekają, nadal możesz ją przyrządzić. Wśród naszych przepisów na pewno znajdziesz coś dla siebie. Która lemoniada jest lepsza, truskawkowa czy arbuzowa? Którą z nich wybierzesz? Wysokie temperatury i lato na dobre za nami. Ciepło można wykorzystać na wiele sposobów. Możemy chodzić na spacery, jeździć na rowerze, wypoczywać nad jeziorami, czy po prostu relaksować się na balkonie. Chłodne napoje mogą pomóc się ochłodzić i przynieść letnie szczęście. Lemoniadę można zrobić w domu, aby ugasić pragnienie. Nawodnienie organizmu jest kluczowe o tej porze roku. Nawet 2% może powodować bóle głowy i dekoncentrację. Ten artykuł wyjaśni więcej na temat znaczenia wody w organizmie.

Przepis na lemoniadę

Lemoniada jest bardzo znanym przepisem. Pierwsza pisemna wzmianka o niej pojawiła się w 1000 roku. Po raz pierwszy delektowali się nią Egipcjanie. Ten słodko-kwaśny napój jest prawdopodobnie efektem przybycia cytryn z Azji 300 lat temu. Pochodzenie tego owocowego napoju można przypisać Indiom, gdzie uprawiano cytryny i canegrass. Lemoniada była popularnym francuskim przysmakiem, który w XIX wieku był sprzedawany przez lokalną firmę. Obecnie jest ona powszechnie dostępna w wielu smakach i znana na całym świecie.

Zamień niezdrowe i sztuczne na naturalne i zdrowe!

Przygotowanie domowej lemoniady to świetny sposób, aby dzieci mogły cieszyć się szklanką wody w gorące dni. Odpowiednie nawodnienie jest szczególnie ważne dla maluchów. Pomaga wyeliminować kupowane w sklepach, sztuczne, kolorowe napoje. Ten przepis na domową lemoniadę wykorzystuje tylko naturalne składniki. Woda z cytryną nie tylko gasi pragnienie, ale także pozytywnie wpływa na cały organizm. W jaki sposób? Jak. Nie potrzebujesz wielu sprzętów, aby zrobić domową lemoniadę. Wystarczy ekstraktor, wyciskarka i sitko. Blendowanie wszystkich składników razem stworzy pyszną mieszankę. Cedzak może być użyty do uzyskania gładszej konsystencji i usunięcia miąższu. Sokowirówka szybciej przygotuje pyszną cytrynową pulpę.

Lemoniada cytrynowa – Przepis

Jest to podstawowy i klasyczny przepis na lemoniadę. Nie dodaje się do niej żadnych owoców, a jedynie świeży cytrynowy smak. Podawaj ją z kruszonym lodem – można ją przygotować w dowolnym modelu ekstraktora, a także z plasterkami cytryny.

Składniki

  • 1/2 litra wody
  • 2 1/2 cytryny
  • 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

Weź dwie cytryny i wyciśnij z nich sok. Zadanie to można wykonać za pomocą dedykowanej wyciskarki. Dodaj sok i pozostałe składniki do kubka ekstrakcyjnego NutriBullet. Blendować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodaj lemoniadę do szklanki z pokruszonym lodem. Podawać z plasterkami cytryny.

Lemoniada z granatem – przepis

Przepisy na lemoniadę mogą być wykonane z wielu różnych owoców, jak już wspomnieliśmy. Ta domowa lemoniada jest zrobiona z granatu, egzotycznego owocu, który jest znany ze swoich pysznych nasion.

Składniki

  • 1/4 arbuza
  • 1/2 granatu
  • 1 cytryna
  • 1/2 litra wody

Sposób przygotowania

Wyciśnij sok z cytryny. Granat należy przekroić na pół. Za pomocą łyżeczki wyłuskać pestki. Umieścić w osobnej misce. Zmieszaj sok i wszystkie pozostałe składniki. Mieszać przez kilka sekund. Dodaj lemoniadę do szklanki z wcześniej pokruszonym lodem. Dodać pestki granatu.

Lemoniada z melonem – przepis

Melon to owoc zawierający do 90% wody. Może być wykorzystywany jako składnik napojów. Jego lekki smak jest idealny na ciepłe, letnie dni. Ogórek jest zaskakującym dodatkiem do tego przepisu. To popularne warzywo świetnie komponuje się z letnimi napojami. Świeżość melona podkreśli jego charakter.

Składniki

  • 1/4 średniego melona
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 litra wody
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • Świeże liście mięty

Sposób przygotowania

Weź połówkę cytryny i wyciśnij z niej sok. Dodaj do blendera sok, 1/4 ogórka (bez skórki) i pozostałe składniki. Kilka listków mięty można dodać jako dekorację. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodaj lemoniadę do szklanki z pokruszonym lodem. Udekoruj szklankę plasterkami ogórka i listkami mięty.